Skip to content

Circadiaans Coach

Wat is het circadiaans ritme? Het circadiaans ritme is onze interne klok van ongeveer 24 uur. Factoren van buitenaf zijn indicatoren voor ons lichaam om bepaalde dagelijkse processen in gang te zetten. Je kunt denken aan licht dat ervoor zorgt dat cortisol stijgt om wakker te worden of het donker dat melatonine wordt aangemaakt om te gaan slapen.

‘Leven volgens het circadiaans ritme. Jij en ik zijn onderdeel van de natuur, we zijn erop afgestemd, ons lichaam weet wat het te doen staat, nu wij nog’

Waar heeft het invloed op? Het ritme heeft invloed op onwijs veel hormonale processen, zoals: je metabolisme, vruchtbaarheid, energie, herstel, rust, alertheid, focus, gevoeligheid, spijsvertering, bloeddruk, ontgiften, ontlasting, eetlust, omzetting suiker/vet en je immuunsysteem.

Bijvoorbeeld, door te weinig juist daglicht maakt je lichaam te weinig melatonine aan. En als je ’s avonds te lang bloot wordt gesteld aan kunstmatig licht, zoals je telefoon of de tv, blijft je cortisol hoger dan bedoeld waardoor je minder goed in slaap komt. Hierdoor kun je vermoeid raken en vraagt je lichaam om energie in de vorm van snelle suikers. Als dit een vicieuze cirkel wordt is dat ten nadele van je gezondheid.

Wil jij het zelfhelend vermogen van je lichaam ondersteunen en je weerbaarheid vergroten, maar weet je niet hoe? Neem dan vrijblijvend contact op. 

CIRCADIAANS COACH

Een tijd geleden dacht ik dat ik een avondmens was… ik vond de avonden fijn omdat er rust was, dus ging ik redelijk laat naar bed. Maar, toen ik het circadiaans ritme leerde kennen ben ik het uit gaan proberen om wat eerder naar bed te gaan en er ook eerder uit te gaan. Wat er gebeurde was dat ik mij na een paar dagen al energieker voelde, mijn brein werkte beter ik voelde mij top!

Leuk om te weten is dat ook evolutionair is bepaald op welk tijdstip je het beste actief kunt zijn, wanneer het de beste tijd is om nieuwe kennis tot je te nemen, en nog veel meer… als je je hier bewust van bent kun je zoveel meer uit jezelf halen!